Zanimivosti o dišavah

Prvo čutilo, ki se aktivira ob rojstvu je ravno vonj. Omogoča nam tudi potovanje skozi spomine. Ste kdaj začutili kakšno jed, ki vas je takoj popeljala v babičino kuhinjo? Kaj pa vonj vrta, gozda ali plaže? Mogoče parfum prve ljubezni? Nekateri ljudje imajo radi vonj starih knjig.

Vonj je trdno zakoreninjen v naše spomine in čustva. Ima tudi bistveno večji učinek na obnašanje ljudi kot se zavedamo. Marcel Proust je v svojih delih učinek vonjave ali spomina opisal kot nehotni spomin. Grižljaj peciva pomočenega v čaj je še danes ena najprepoznavnejših metafor v svetovni književnosti.

Proust

Nehotni spomin
Anekdota o magdalenicah je eden od ključnih odlomkov prvega romana v Proustovem ciklu, V iskanju izgubljenega časa. Dotika se namreč osrednje teme “nehotnega spomina” – čutna izkušnja, denimo vonj ali okus, nepričakovano odklene vrata do spomina na že davno pozabljeno preteklost. Proust velja za enega ključnih evropskih literatov 20. stoletja, fraza “Proustova magdalenica” pa tudi širše pomeni čutno izkušnjo, ki sproži spomin.

Ustvarjajte prijetne spomine sebi in drugim z aggressive.

Objavite odgovor